Skip to: site menu | section menu | main contentCurrently viewing: Mignon`s Computer tips » Office» Excel tips

Excel tips

Microsoft Excel

Werkmap delen

U kunt in Excel met meerdere mensen tegelijk aan een bestand werken. Zet daartoe in het menu Extra, Werkmap delen een vinkje.
Bekijk ook de opties onder het tabblad Geavanceerd.Foutcontrole

Krijgt u in Excel 2002 of 2003 vaak foutmeldingen, die u vervelend en onnodig vindt? Kijk dan eens in het menu Extra, Opties op het tabblad Foutcontrole. Misschien kunt u een paar vinkjes weghalen.


Grootte van een grafiek aanpassen

Als u een grafiek heeft gemaakt en daarna verschillende aanpassingen hebt gedaan, dan is de grafiek ten opzichte van het totale grafiekgebied soms vrij klein. Door het tekengebied uit te rekken kunt u de grafiek eenvoudig vergroten.


Formules afdrukken

Als u een nieuw werkblad aan het maken bent met ingewikkelde formules en verwijzingen, dan is het handig om een afdruk op papier te maken, waarin de formules worden weergegeven. In het menu Extra, Opties, Weergave zet u dan een vinkje bij Formules weergeven voordat u gaat printen. In dit geval is het ook praktisch als de rij- en kolomkoppen worden afgedrukt, zodat u een bepaalde cel snel kunt vinden. Dat kunt u instellen in het menu Bestand, Pagina-instelling, tabblad Blad.


Werken met de vulgreep

Als er in een cel een getal staat en u gebruikt de vulgreep, dan komt in de volgende cel hetzelfde getal te staan, maar als u de Ctrl-knop ingedrukt houdt terwijl u aan de vulgreep sleept, dan wordt het volgende getal automatisch 1 hoger. Andersom geldt ook, dat wanneer u de vulgreep gebruikt voor items, die in een lijst voorkomen, bijvoorbeeld de maanden van het jaar, dan komt in de volgende cel weer hetzelfde te staan als u de Ctrl-knop ingedrukt houdt terwijl u aan de vulgreep sleept.


0 invoeren aan het begin van een cel

Standaard is Excel zů ingesteld dat als een getal met een 0 begint, deze wordt weggehaald, b.v. 09283 wordt 9283. Als u dan een telefoon -, klant - of artikelnummer wilt invoeren, klopt het niet meer. U kunt dit op twee manieren oplossen:
1. U geeft de cel(len) de opmaak Tekst via de Celeigenschappen.
2. U begint de invoer meteen apostrof.


Alleen de resultaten van een formule gebruiken

Het komt regelmatig voor dat u eigenlijk alleen de resultaten van een formule wilt gebruiken. Dat kan door eerst de cellen met de formules te kopiŽren (naar het Klembord) en vervolgens via het menu Bewerken, Plakken speciaal de waarden te plakken. Op deze manier ontstaan ook geen koppelingen als er tussen verschillende bestanden wordt gekopieerd.


Meerdere regels tekst invoeren in een cel (1)

U kunt in Excel meerdere regels tekst in een cel weergeven door op [Alt]+[Enter] te drukken als u een nieuwe regel wilt beginnen.


Meerdere regels tekst invoeren in een cel (2)

De tweede manier om meerdere regels tekst in een cel in te voeren is door dit in de Celeigenschappen in te stellen. Onder de tab Uitlijning kun je dan Automatische terugloop inschakelen. Hier kunt u ook de uitlijning binnen de cel op allerlei manieren instellen.


Back to top